Strafrechtadvocaat Groningen

Advocaat bij verhoor

Strafrechtadvocaten mogen sinds Salduz vs Turkije aanwezig zijn bij de verhoren door de politie van minderjarigen. Volgens de Hoge Raad komt dit recht niet toe aan meerderjarigen, maar zij hebben wel een consultatierecht vr het eerste verhoor en mogen dus voorafgaand aan het eerste verhoor een advocaat raadplegen voor advies. De verdachte kan afstand doen van dit recht. Worden deze rechten geschonden dan brengt dit met zich mee dat de afgelegde verklaring later niet mag worden gebruikt voor het bewijs.

Onlangs zat ik een hele dag bij het verhoor van de minderjarige Asif. Het werd verdacht van openlijke geweldpleging. Na de gebruikelijke introductievragen over wonen en opleiding ging het verhoor al snel over op de gebeurtenissen rond oud en nieuw. Asif vertelde over de verschillende personen die hij die avond had gezien en wat er volgens hem aan de hand was geweest. De politie vroeg hem vervolgens een van de personen te beschrijven. Daarbij kwam een huidskleurenkaart tevoorschijn. Een keurig gelamineerde kaart met 12 verschillende hoofden, zonder opvallende haardracht. Over alle ogen waren witte balkjes geplaatst met daarop de nummers n tot en met twaalf. Asif wees een hoofd aan en het nummer werd in zijn verklaring opgenomen. Ik had een dergelijk kaart nooit eerder gezien, ondanks het feit dat het verhelderend leek te werken.

Daarmee was Asif er nog niet. De politie wilde nog veel meer weten. Wat voor kleur haar had die man? Was de jas een model driekwart of een heup? Had deze persoon ook een hoofddeksel gedragen? En wat dan precies. Asif: "Een gewone pet". "Wat voor model pet?", vroegen de verbalisanten vervolgens aan hem. "Een soort visserspet, beslist geen negerpet en ook geen baseballpet", antwoordde Asif. Vervolgens ontstond er een minutenlange discussie tussen de agenten en Asif over het exacte model van de pet.

Mijn gedachten dwaalden ondertussen af. Wat is nou precies een negerpet en wat een visserspet. Ik had werkelijk geen idee. Neem nou bijvoorbeeld een visserspet. Is dat een pet zoals vissers op zee dragen of meer iets voor mannen die op zaterdagmorgen in alle vroegte langs de waterkant urenlang naar hun dobber staren. Asif had zelf achteloos een (in mijn ogen) baseballpet omgekeerd los op het hoofd staan. Ik had me gedurende het verhoor al enige malen afgevraagd hoe het kwam dat die pet niet van zijn hoofd viel. Zou het niet handig zijn als de politie niet alleen een huidskleurenkaart, maar ook een haarkleurenkaart, een jasmodellenkaart en een petten- en mutsenkaart in het assortiment zou opnemen. Welke petten en mutsen zouden het dan eigenlijk tot die kaart schoppen? Zouden behalve de baseballpet en de bivakmuts (n of drie gaten) ook de sherpa muts, de army muts en de ijsmuts op deze kaart komen. Hoe groot zou de kaart eigenlijk worden? En zouden ze dan ook een nummer krijgen in plaats van een naam?

Hoewel mijn fantasie bijna met me aan de haal ging, dwong ik mij zelf weer terug in de realiteit van het verhoor en hoorde nog net de conclusie van beide verbalisanten: het was een gewone pet. Ik dacht alleen maar: "Hoe moeilijk kan je het maken, dat zei hij toch!".