Strafrechtadvocaat Groningen

De straf van het ondernemen

Als ondernemer kunt u ongewild in aanraking komen met het strafrecht. Bijvoorbeeld als u net even het gaspedaal te diep heeft ingetrapt op weg naar een belangrijke afspraak. Of betrapt vanwege dat ene glaasje teveel na een zakendiner of receptie. De gevolgen kunnen desastreus zijn als bijvoorbeeld het rijbewijs op het spel staat of ingevorderd is. Ook op andere terreinen kan justitie plotseling voor de deur staan omdat u - misschien zonder het te weten - verstrikt bent geraakt in het oerwoud van bijzondere wetgeving op het gebied van bijvoorbeeld milieu, belastingen, winkeltijden, arbeid door vreemdelingen, arbeidstijden, arbeidsomstandigheden of mededinging. In al die gevallen is het vooral zaak om tijdig een in strafrecht gespecialiseerde advocaat in te schakelen voor advies.

Zo stond ik een aantal jaren geleden eens een kippenmester bij. Justitie meende ten onrechte hem op het spoor te zijn gekomen doordat ergens in een computer per ongeluk was ingevoerd dat hij 1 miljoen kilo varkensvoer in plaats van kippenvoer had afgenomen. De gevolgen waren niet te overzien. In plaats van de vergissing recht te zetten, begon justitie een grootschalig onderzoek waarbij de gehele boekhouding in beslag werd genomen. Heel wat rekenwerk later bleek dat justitie hem uiteindelijk ging vervolgen voor een forse overschrijding van zijn mestproductierechten. De berekening van het openbaar ministerie bleek uiteindelijk gebaseerd op talloze onjuiste aannames. Voor mijn cliŽnt liep het gelukkig goed af, hij werd vrijgesproken door de economische politierechter. Voor mij was die zaak de eerste kennismaking met het beroep van kippenvanger.

Een ander geval was Jan. Hij kwam juist gewild in aanraking met het justitie. Hoe is dat nou mogelijk zult u zich nu misschien afvragen. Dat zit zo. Jan had een meningsverschil met de voedsel en warenautoriteit (VWA) Hij verkocht namelijk in zijn avondwinkel alcoholhoudende dranken. Logisch misschien want vooral in een avondwinkel zijn dergelijke producten zeer populair. Probleem was alleen dat deze avondwinkel naast een benzinestation stond en dat daar de aanwezigheid of verkoop van alcoholhoudende dranken sinds 1 november 2000 verboden is op grond de Drank- en Horecawet. Overtreding is een economisch delict. Tegenwoordig kan hiervoor ook een bestuurlijk boete worden opgelegd. Jan meende echter dat zijn situatie niet onder die verbodsbepaling viel, omdat het benzinestation niet zijn eigendom was en het ook nog eens op een kadastraal ander perceel stond. Zijn winkel leek misschien wel op een tankshop, maar was het strikt genomen niet. De ingang van zijn winkel was bereikbaar zonder op het terrein van het onbemande tankstation te komen.

Jan wilde de strijd niet zomaar opgeven en vroeg mij om advies. Ik werd betrokken bij het overleg met de VWA maar kon hen ook niet overtuigen. Na mijn de uitleg van mijn visie bleek dat ze de situatie toch wel juridisch interessant vonden. Ze bleken bereid mee te werken aan een proefproces. Er zou een aangekondigde controle plaatsvinden zodat Jan een (beperkte) hoeveelheid alcoholhoudende drank in zijn winkel kon zetten. Aldus geschiedde. Korte tijd later vond de controle plaats. Zo stond Jan dus uiteindelijk op eigen verzoek voor de economische politierechter. Ook hij werd vrijgesproken omdat het aldus de rechter Ďgeen winkel die aan een benzinestation verbonden isí betrof.

In het verdachtenbankje? Het kan Jan maar vooral alleman overkomen.