Strafrechtadvocaat Groningen

Uitspraak zaak Baflo op 5 maart 2013

(05-03-2013)

De Rechtbank in Groningen doet vandaag 5 maart 2013 om 13.00 uur uitspraak in de strafzaak tegen de 27-jarige Alasam S. (zaak Baflo). Het OM verwijt cliŽnt moord op de 29-jarige Renske Hekman, moord op de 48-jarige politieman Dick Haveman, twee pogingen moord op inwoners van Baflo, een bedreiging van 3 agenten en een poging zware mishandeling van een agent.

Op 11 februari jl. is tegen cliŽnt een levenslange gevangenisstraf geŽist. Raadsman mr. Mathieu van Linde bepleitte onder meer vrijspraak voor de beide moorden en pogingen moord, aangezien cliŽnt niet heeft gehandeld met voorbedachte raad. De verdediging heeft daarnaast bepleit dat op basis van de deskundigenrapporten moet worden vastgesteld dat cliŽnt heeft gehandeld vanuit een psychose. Om die reden moet volgens de raadsman de verdachte worden vrijgesproken van de (subsidiair) ten laste gelegde poging doodslag op een inwoner van Baflo, van de bedreiging en van de poging zware mishandeling. In die gevallen kan het vereiste opzet niet worden bewezen. In de visie van de verdediging kan tweemaal doodslag en eenmaal poging doodslag worden bewezen.

Voorts is door de raadsman aangevoerd dat de aanwezigheid van een psychose met zich meebrengt dat de verdachte volledig ontoerekeningsvatbaar moet worden verklaard voor de bewezen verklaarde feiten. In dat geval kan geen straf worden opgelegd, maar eventueel wel een maatregel.

Voor het geval de rechtbank cliŽnt zou veroordelen, heeft de raadsman bepleit dat de tenuitvoerlegging van de levenslange gevangenisstraf in Nederland als inhumaan moet worden beschouwd, aangezien geen reŽle mogelijkheid bestaat op vrijlating. Bovendien is volgens de verdediging een levenslange gevangenisstraf niet aangewezen in gevallen als deze, waarbij het gaat om een relatief jonge verdachte, zonder relevante strafrechtelijke documentatie en de feiten zijn gepleegd in een relatief kort tijdsbestek. In dit geval zou daarom een tijdelijke gevangenisstraf moeten worden opgelegd.