Strafrechtadvocaat Groningen

Dagvaarding ProjectX Haren nietig

(10-12-2012)

De kinderrechter te Groningen heeft op 10 december 2012 de dagvaarding in de zaak van een minderjarige verdachte in Project X Haren nietig verklaard.

Door de raadsman mr Mathieu van Linde werd betoogd dat de bevoegdheid om te dagvaarden in de onderhavige zaak uitsluitend toekomt aan de officier van justitie, omdat het een ‘gevoelige zaak’ betreft. De geldende Mandaatregeling sluit in ‘gevoelige zaken’ namelijk uit dat de vervolgingsbeslissing wordt genomen door een parketmedewerker. In de onderhavige zaak had een parketsecretaris de beslissing tot vervolging genomen.

De kinderrechter heeft overwogen dat, onder meer vanwege het feit dat in de onderhavige zaak een afbeelding van de verdachte is getoond in het televisieprogramma ‘Opsporing Verzocht’ en dat de gebeurtenissen in Haren op 21 september 2012 grote commotie hebben veroorzaakt, de zaak moet worden aangemerkt als een gevoelige zaak. Tevens had de politie bij de aanhouding de zaak benoemd als een categorie A-zaak, hetgeen in de onderhavige zaak ook duidt op een ‘gevoelige zaak’. De dagvaarding werd daarom nietig verklaard.

Het openbaar ministerie kan de verdachte opnieuw dagvaarden indien die beslissing door de officier van justitie wordt genomen. Deze beslissing van de kinderrechter kan grote gevolgen hebben voor andere zaken die nog ter beoordeling aan de rechter voorliggen.